Groen afvalbrengstation

Van Boekel Zeeland
Van Boekel Zeeland | 2016 - 2017 | Den Haag

Daktuin met zonnepanelen

Het eerste overdekte afvalbrengstation van Nederland moet een voorbeeld zijn voor hergebruik en duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd door aannemersbedrijf Van Boekel Zeeland. De begroeide daken zijn technisch uitgewerkt en gerealiseerd door BTL Realisatie.

project - groen afvalbrengstation_1

Goed verankerd

Het totale dak bestaat uit tien sheddaken en twee platte daken. Op 80% ligt dakbegroeiing. Hiervoor is gebruikgemaakt van een groeilaag van grotendeels gerecyclede mineralen en voorgekweekte beplantingsmatten met een drager van Nederlands schapenwol. De schapenwol biedt stevigheid bij transport en verwerking, maar is binnen anderhalf tot twee jaar verteerd. De beplanting bestaat uit twaalf tot veertien soorten vetplanten (Sedum).

De sheddaken hebben een hellingshoek van ca. 25° en zijn daardoor goed zichtbaar vanaf straatniveau. Er bestaat echter wel er een reële kans op afschuiving van de dakbegroeiing. BTL heeft de technische uitwerking verzorgd en diverse maatregelen genomen om afschuiving én erosie te voorkomen.

Groen uitzicht

Deze dakbegroeiing is uiteraard mooi om te zien voor de omwonenden. Zo is het winterbeeld voornamelijk groen en in de loop van het voorjaar tot het einde van de zomer is het dak een ‘bloemenzee’ van bloeiende Sedum. Naast een mooi uitzicht voegen begroeide daken veel meer functionele waarde toe aan een gebouw en omgeving. Zo hebben we met deze daktuin in vele facetten een duurzame en toekomstgerichte oplossing gerealiseerd.

Januari 2017
Januari 2017
Juli 2017
Juli 2017
Juli 2017
DAKENRAAD nr 138 - Groendak siert afvalbrengstation
DAKENRAAD nr 138 - 2017 - Groendak siert afvalbrengstation
Stedenbouw nr 742 2017 - Uniek afvalbrengstation met daktuin gerealiseerd
Stedenbouw nr 742 - 2017 - Uniek afvalbrengstation met daktuin gerealiseerd

Meerwaarde daktuin

2.500 m2 groen

Meer rendement zonnepanelen

Vergroten beleving en imago

Roeland Pullen Tijdelijk
ing. Roeland Pullen

Adviseur Dak- en Gevelgroen, idverde Realisatie

Stel mij een vraag