Groen oorlogsmonument

Gemeente Oisterwijk
Onze expertises
Gemeente Oisterwijk | 2018 - 2018 | Oisterwijk

Monument op zich

Lange tijd stond er een bijzondere, maar dode kastanje bij het herdenkingsmonument ‘Gevleugelde vrijheid’. De kastanje kwam uit de tijd dat langs deze plek de Voorste Stroom stroomde. De boom was door de jaren heen scheefgezakt en werd een monument op zich. De boom heeft het lang volgehouden, maar moest uiteindelijk toch weg. De vraag bij de gemeente rees: wat voor boom hersteld deze plek weer in ere?

Dodenherdenking

idverde Advies ging met deze vraag aan de slag. Het idee om deze plek op zijn mooist te laten zijn rond dodenherdenking gaf aanleiding om te kiezen voor een boom die bloeit rondom 4 mei. Gekozen is voor een meerstammige Cercis siliquastrum. Omdat het om een prominente heester gaat zijn wij deze op de kwekerij gaan uitzoeken. Deze heester bloeit in volle glorie begin mei en vormt een mooie kleurnuance met de rode beuk die ook op deze plek staat. We hebben de Cercis in een druppelvormig verhoogd vak van cortenstaal gezet waarin langbloeiende vaste planten staan. Deze plek vroeg echter om meer kwaliteit dan alleen de boom vervangen.

Verder kijken

Wij hebben initiatief genomen om de plek als totaal op te waarderen zodat het jaarrond aantrekkelijk is voor mens en dier. De plek creëert nu een gevoel van samenhorigheid en de biodiversiteit van de locatie is vergroot. De beplantingsvakken en banken zijn in halfronde cirkels geplaatst, waardoor een prettige omkadering ontstaat en het monument een centrale plaats inneemt.

Biodiversiteit

De beplanting is overwegend schaduwminnend vanwege de volwassen bomen in het park en de rode beuk. Zij bieden een mooie bladstructuur in het voorjaar en witte bloemen in de zomer. De soorten die zijn toegepast zijn o.a. Brunnera, wijfjesvaren, smeerwortel en witte aster. De gemeente waaronder het ‘Biodiversiteitsteam’ (B-team) en de wethouder waren enthousiast over de gekozen richting, waardoor snel tot uitvoering kon worden overgegaan. Wij zijn dan ook erg trots op de fijne samenwerking en het prachtige eindresultaat!

Kenmerken project

Bijzondere boom

Bloemen voor bijen en vlinders