• Home
  • Projecten
  • Groene herontwikkeling voormalige Ford Fabrieken in Genk, België

Groene herontwikkeling voormalige Ford Fabrieken in Genk, België

THV Ford 2020
THV Ford 2020 | 2022 - 2025 | Genk, België

Een duurzaam en groen middelpunt voor vervoer en transport

De voormalige Ford Fabrieken in Genk, België, hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1962. Deze historische locatie speelde een cruciale rol in de autoproductie en was een symbool van industriële vooruitgang. Echter, met de veranderende tijden en economische omstandigheden, is de fabriek 9 jaar geleden gesloten. Maar goed nieuws; het terrein behoudt haar pracht én wordt een duurzaam en groen middelpunt voor vervoer en transport.

Eind 2015 is een ambitieus aanleg- en onderhoudsproject gestart om het terrein waarop ooit auto’s werden gebouwd te transformeren tot een moderne logistieke hotspot met een strategische ligging langs het Albertkanaal. In 2022 is idverde NL gestart met de complete groenaanleg.

200.000+: op zoveel vierkante meter is grond bewerkt en zijn nieuwe grasmatten bezaaid, waardoor een groene omgeving ontstaat. Bij de bestaande gazons is een speciaal blauw bloemenmengsel ingezaaid voor insecten, wat de biodiversiteit verhoogd. Om de Flora beter tot ontwikkeling te laten komen wordt er maar twee keer per jaar 70% van de gazons gemaaid.

45.000+: een indrukwekkend aantal van meer dan 45.000 stuks beplanting is vakkundig aangeplant. Dit omvat een diversiteit aan plantensoorten die bijdragen aan de esthetische waarde van het terrein. In de loop der jaren zal er meer biodiversiteit ontstaan.

600+: er zijn meer dan 600 bomen geleverd en geplant, waardoor een groene locatie ontstaat die bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit, ruimtelijke kwaliteit en gezondheid. Ook zijn er 2 grote bomen in het monument Oude Spantenconstructie geplant, welke de transitie van industrie naar vergroening weergeven.

566 stuks: op de locatie staan ook water-, moeras- en oeverplanten, die niet alleen het landschap verrijken, maar ook bijdragen aan het behoud van de lokale ecologie.

120 meter: hagen zijn zorgvuldig geplant om de ruimte te definiëren en te structureren, terwijl bosplantsoen bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezond ecosysteem.

Behoud industrieel erfgoed

Dit project is meer dan alleen de transformatie van een industriële ruimte naar een groen landschap. Het is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de Ford Fabrieken in Genk. De complete aanleg van groen is zorgvuldig uitgevoerd om een harmonieuze, aantrekkelijke omgeving te creëren. Bovendien verzorgen wij tot en met eind 2025 het onderhoud.
Dit project eert het verleden en opent de deuren naar een veelbelovende toekomst.

Het project in beeld

Ron Akkermans
Ron Akkermans

Vestigingsmanager, idverde Realisatie

Stel mij een vraag