Kleurrijke tuin voor studenten bij Rijksmonument

Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&)
Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&) | 2019 - 2021 | Nijmegen

Nieuwe uitstraling voor de buitenruimte van de oude verpleegsterflat op de campus van Radboudumc

In opdracht van SSH& heeft idverde Advies het ontwerp voor de buitenruimte voor de locatie Nestor verzorgd. Deze nieuwe locatie van SSH& is een Rijksmonument en de tuin is ontworpen met een knipoog naar de oude tuin uit 1956. Een bloeiende vaste planten tuin met bomen en meerstemmige sierheesters wordt een prachtige kijktuin en verblijfplek voor de bewoners.

Meer projecten voor Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&)

Van ontwerp naar aanleg

SSH& had ambitieuze plannen om de oude verpleegsterflat op de campus van Radboudumc te verbouwen tot een woonlocatie met 156 zelfstandige studio’s en 3 kamers met gedeelde voorzieningen. Het Rijksmonument uit 1956, ook bekend als Transitorium krijgt zo een nieuw leven. idverde Advies kreeg opdracht om het ontwerp voor de buitenruimte te maken. Het groene en kleurrijke ontwerp is mede de basis geweest voor het verlenen van de subsidieregeling van € 500.000,- van SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland.

Hazenberg Bouw uit Vught heeft de verbouwing gedaan en idverde Realisatie, vestiging Venray heeft opdracht gekregen voor de aanleg van de buitenruimte.

Kleurrijke tuinen

Het gebouw bestaat uit een bijzondere verzameling lijnen, vlakken en details. Het ontwerp van de tuinen is daarop gebaseerd. De verharding is bijna geheel hergebruikt, aangevuld met de witte steen, die de wandelpaden accentueren, verwijzend naar de gevels. Een kleurrijke samenstelling van bloeiende en geurende vaste planten en siergrassen (o.a. Nepeta, Calamagrostis, Carex, Aster, Phlomis, Rudbeckia Hemerocallis) volgens ons Fleurons! concept (Fleur robuste) maken van de tuinen een fijne plek om te zitten en te wandelen en vanuit het gebouw is het een prachtige kijktuin geworden. De bomen zijn Ginkgo biloba en staan willekeurig in het grid, aangevuld met meerstammige heesters als Cornus mas, Amelanchier lamarckii en Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Zij brengen sfeer, hoogte en een extra seizoen beleving door hun voorjaarsbloei en herfstkleuren.

Op enkele plekken zijn ook 2 daktuinen aangelegd, waarvan de een bestaat uit sedummatten en de ander uit substraat met pluggen.

De tuin is begin 2021 opgeleverd en zal in het voorjaar een betoverende impact hebben op de bewoners, bezoekers en voorbijgangers.