Nieuws
Foto: Cor Noorman
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 82 48 25 56

24 januari 2020

Flamingo’s in de Groenzoom trekken veel bekijks

Kleurrijk bezoek in de Groenzoom! Sinds woensdagochtend staan, in het ‘grote water’ van het moerasgebied, maar liefst zeven Chileense flamingo’s.

Uitheemse vogelsoort

Het oorspronkelijke leefgebied van de Chileense flamingo is Zuid-Amerika. Daar broedt de vogel met het kenmerkende roze verenkleed en de karakteristieke rode ‘knieën’ in grote, ondiepe meren in de Andes. In Europa zijn ze niet op eigen kracht terecht gekomen, maar ontsnapt uit watervogelcollecties. Daarmee behoren ze niet tot onze inheemse vogels en hebben de status exoot. In het Zwillbrocker Venn, net over de grens met Duitsland, broedt een verwilderde populatie. Dit groepje van zeven flamingo’s is hiervan afkomstig.

Media aandacht

De afgelopen dagen is er veel media aandacht geweest voor het bijzondere bezoek aan de Groenzoom. Interviews aan de grotere kranten en radioprogramma’s zijn aan de orde van de dag. Cor Noorman, beheerder van de Groenzoom, geeft aan: “Het is echt een primeur. Ik houd al jaren het aantal dieren bij dat in dit gebied te vinden is en heb dit nog nooit meegemaakt.

De belangstelling is enorm, vervolgt Noorman zijn verhaal. Vogelfotografen, maar ook ouders met kinderen, komen dit bijzondere tafereel aanschouwen. De regels van het natuurgebied worden gelukkig tot op heden gerespecteerd en dat is ongelooflijk belangrijk voor alle flora en fauna in het gebied”.

Foto: Cor Noorman
Foto: Cor Noorman

Natuurgebied de Groenzoom

De Groenzoom wordt vanaf 2016 beheerd, onderhouden en ontwikkeld door Beheercombinatie De Groenzoom. Deze combinatie bestaat uit BTL Realisatie en Groenaannemingsbedrijf Punt.  BTL Advies verzorgt namens de beheercombinatie de ecologische begeleiding.

Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 82 48 25 56
E: lonneke.tetteroo@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws