Nieuws
© Edward Czerwinski
Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62

Kennisdag BTL Bomendienst: Aziatische essenprachtkever

Op donderdag 28 maart 2019 organiseert BTL Bomendienst in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Universiteit van New Brunswick een kennisdag over de Aziatische essenprachtkever (Agrillus planipennis).

Kennis delen

Deze Aziatische essenprachtkever vormt een ernstige bedreiging voor het essenbestand in Noord Amerika en Rusland. In Nederland komt de kever nog niet voor, maar heeft de status van Quarantaine Organisme. Verspreiding van deze kever in Nederland en de mogelijke consequenties staan centraal op deze kennisdag.

In de ochtend is er aandacht voor de biologie, verspreiding en herkenning van de kever, risico voor het essenbestand en worden internationale ervaringen vertaald naar de Nederlandse context. Daarnaast krijgen deelnemers praktische instructies om zelf te monitoren via takbemonstering.

In de middag is er aandacht voor wat er gebeurt bij een uitbraak van AEPK, mogelijkheden en kansen voor preventie en bestrijding. Verder maken deelnemers in een workshop een opzet voor een actie- en communicatieplan voor omgang met Q-organismen in de eigen gemeente.

De Aziatische essenprachtkever dag zal worden gehouden in de kantine van BTL Bomendienst in Apeldoorn. Wij ontvangen u graag aan: Marowijne 80 7333 PJ te Apeldoorn. Parkeren kan op het terrein.

De kosten voor deelname bedragen 150,- (excl. BTW ). U kunt zich online aanmelden.

© Edward Czerwinski
© Edward Czerwinski
Meld u nu aan

Programma

Ochtendprogramma (09:30 uur)

Opening door Ron Schraven.

Lezing van Edward Czerwinski.Een lezing over de biologie van de kever, herkenning van aantastingssymptomen, de ervaringen in de VS en Canada i.v.m. snelheid van verspreiding en omvang van de schade. Tevens een instructie van takbemonstering.

Update stand van zaken over de verspreiding en ervaringen in Europa door Antoon Loomans.

Jan Willem Klaassen zet de feiten voor u op een rij en vertelt wat we mogelijk kunnen verwachten als de AEPK zich in Nederland vestigt.

Lunch

Middagprogramma

Lezing Edward Czerwinski over de preventie en bestrijding in Canada en welke resultaten dit oplevert.

Presentatie van Antoon Loomans over de EU-wetgeving en preventie- en bestrijdingsplannen in Europa. Tevens presenteert Antoon Looamns welke stappen de NVWA zal nemen bij vondst van een Q-organisme, geïllustreerd aan de hand van de AEPK.

Interactieve discussie door Jan Willem Klaasen waarbij we de ‘Canada-aanpak’ en de ‘EU/ NVWA –aanpak’ kritisch vergelijken en toespitsen op wat beheerder nu kan/dient te doen.

Workshop waarin u als deelnemer een opzet zal maken voor een actie- en communicatieplan voor omgang met Q-organismen in uw eigen gemeente.

Afsluiting door Ron Schraven

Borrel (15.30 uur)

sprekers en gastheren voor deze kennisdag

Edward Czerwinski: Oprichter en eigenaar van Foresttree Care en praktijkdocent aan universiteit van New Brunswick, Canada. Eerste vinder van de AEPK in Canada.

Antoon Loomans: Senior Onderzoeker op gebied van de AEPK bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Ron Schraven: Hoofd Boomziekten en Aantastingen, BTL Bomendienst.

Jan Willem Klaassen: Boomtechnisch Adviseur Boomziekten en Aantastingen, BTL Bomendienst.

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl

“Kennis verbinden met de praktijk is waar wij de meerwaarde vinden en toepassen.”
Brochure idverde Bomendienst
Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c
Download brochure

Laatste nieuws

Meer nieuws