Persbericht

Kentering in uitval en behoud van iepen in de gemeente Haarlem

Datum: 7 mei 2020

In 2018 en 2019 heeft de gemeente Haarlem te maken gekregen met veel uitval van iepen. Een mogelijke link met droogte was geen logische uitleg; voor de Haarlemse Bomenridders Harrie Hobo en Agnes Berkeijmeijer reden om de gemeente te adviseren om de iepen te laten injecteren. De gemeente Haarlem had inmiddels al actief contact met BTL Bomendienst en de gemeenteraad heeft de opdracht om te gaan injecteren vervolgens neergelegd bij Spaarnelanden, de bomenbeheerder van de gemeente.  De waardevolle en karakteristieke boom in het straatbeeld van Haarlem mag immers niet verdwijnen!

De wens bij beheerders, bewoners en de kennis van BTL Bomendienst leidde tot de huidige opzet waarbij het toepassen van DutchTrig moet bijdragen aan een kentering in de uitval en het behoud van iepen voor Haarlem.

De kennis is aanwezig

Binnen de gemeente Haarlem worden zieke iepen bij constatering verwijderd na uitvoering van 2 controle rondes. De status van het iepenbestand is dus bekend. Deze kennis maakte het ook makkelijker om een eerste selectie uit te voeren, waarbij de criteria door de gemeente Haarlem zijn aangegeven. Er is op deze manier een duidelijk beeld ontstaan van de te injecteren iepen.

Zwakke of reeds besmette bomen zullen mogelijk alsnog uitvallen ondanks de behandeling dit jaar. In de winter kan dan worden bepaald wat de vervolgstappen voor toekomstige bescherming van iepen moet zijn.

Header (2)
Afbeelding Haarlem

Waardevol

Van de totale iepenpopulatie (zo’n 4.000 bomen) in Haarlem staan er velen langs straten en wegen, in bossen en parken en nog eens vele iepen in particuliere tuinen. De iep is een van de weinige bomen die de zoute zeewind kan weerstaan. Daarnaast maakt deze boomsoort al eeuwen deel uit van de stadsgeschiedenis. Het is dan ook een zeer karakteristieke en waardevolle boom voor Haarlem.

Behandeling met DutchTrig

De behandeling met DutchTrig, die ieder jaar in mei wordt uitgevoerd, kan worden vergeleken met een jaarlijkse griepprik. De afweerreactie vindt plaats in de gehele iep, waardoor de boom het hele groeiseizoen beschermd is tegen iepziekte. De injecties worden alleen uitgevoerd door gespecialiseerde en goed getrainde boomverzorgers van BTL Bomendienst, die u de komende periode mogelijk in de gemeente aan het werk ziet. De behandeling moet jaarlijks worden herhaald en het succespercentage was ook afgelopen jaar erg hoog. Zo is ruim 99% van de geïnjecteerde iepen in Nederland gezond gebleven na injecties.

Wilt u meer weten over de resultaten die DutchTrig in 2019 behaald heeft? Download hieronder de factsheet!

417
Factsheet DutchTrig 2019
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 82 48 25 56
E: lonneke.tetteroo@idverde.nl

Ecologisch onderzoek Amsterdam Nieuw-West: een project met impact!

Elwin Kok
13 maart 2025

Bij idverde Advies zijn we in maart 2024 gestart met een bijzonder en uitdagend project in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West. We…

Lees meer

Raalte werkt met een nieuw digitaal beheersysteem

Arnold Meulenbelt
11 maart 2025

‘We denken niet vanuit het geld, maar vanuit de boom’ Bij de gemeente Raalte was het onderhoud van de vele…

Lees meer

Nieuwe vergunning voor iepenvaccin DutchTrig in Estland

Ron Schraven
6 maart 2025

Al jarenlang beschermen verschillende landen hun iepen tegen iepziekte met DutchTrig. Dit biologische vaccin, een essentieel onderdeel van een integraal…

Lees meer